November Missie maand

Iedereen een blije baan! heeft November uitgeroepen tot Missie-maand.
Elke week een nieuwe kijk op jouw missie met een praktische oefening om je missie te achterhalen.

Wij van Iedereen een blije baan! hadden nog geen naam toen we met onze missie aan de slag gingen. We zijn een aantal sessie bezig geweest met de vraag: Waarom doen we wat we doen? En toen stond het;
Ons werk is geslaagd als we, met coaching en training,  werkzoekenden en carrièreplanners kunnen helpen met het vinden van werk dat past bij de persoonlijkheid, competenties en het privéleven. Onze drives zijn waarden als vrijheid, liefde en respect waarmee energie, balans en efficiëntie wordt bereikt’.  Hij is misschien nog niet scherp genoeg maar aan de hand van deze missie hebben we in ieder geval meteen onze naam kunnen vaststellen.

Ikigai
Volgens het www leg je in de missie de identiteit en bestaansrecht van de organisatie vast. De missie voor een individu zit vooral de motivator voor alles wat je gaat doen, je drive. In Japan noemen ze je missie Ikigai.  ‘Ikigai’ is een heel mooi concept dat zich laat vertalen in termen als ‘de reden waarom je ’s ochtends je bed uitkomt’ of ‘een reden om te zijn’ of ‘plezier in het leven dankzij een doel’. Het woord ‘ikigai’ wordt gebruikt om die dingen te benoemen die iemands leven de moeite waard maken.
Je ‘ikigai’ is de kruising van je passies (waar je van houdt), je talenten (waar je goed in bent), je doel (wat de wereld nodig heeft) en je onderneming/ beroep/functie (waar je voor betaald kunt worden). Deze vier elementen vormen samen de reden ‘waarom je hier bent’. Volgens de Japanners heeft iedereen een ‘ikigai’.

Oefening
Neem een groot vel papier en deel het met een groot kruis op in vieren. Benoem in elk vak zoals de Ikigai aangeeft; passies, talenten, wereld en functie. Vul de vakken in met termen die voor jou gelden. Vul nu de volgende zin in:
Mijn missie is om met mijn …….( passie) en ………… (talenten) een hele goede …… (functie) te zijn en zo ….. (doel in de wereld) te bereiken.
Het is een wat alternatieve manier om je missie te vinden, en het is in ieder geval een start om mee verder te werken. Laat het resultaat bijvoorbeeld maar eens een paar dagen liggen en kijk er dan nog eens naar: is dit inderdaad wat bij jou past? Is dit waar jij in je werk naar streeft?  Pas ‘m aan waar nodig.

Deze manier om je missie te formuleren is een prima optie. Maar er zijn meer wegen naar Rome en mogelijk heb je meer hulp nodig om je belangrijkste talenten, passies etc. te vinden. Vraag ons voor een Missie-sessie! In november bieden wij die aan voor €69,- . Kijk op www.iedereeneenblijebaan.nl.