December-cadeaumaand: Een gevoelige collega

Iedereen een blije baan! heeft december uitgeroepen tot cadeau-maand. Elke week geven wij een nieuwe kijk op jouw ontwikkeling met een praktische oefening om je doelen te behalen.

December cadeaumaand: Een topper als collega

Eigen ruimte
Toen ik nog een kantoorbaan had en een eigen kamer, net naast de koffieautomaat, stond mijn deur altijd open. Je begrijpt dat het erg gezellig, maar druk was. Dus met enige regelmaat deed ik mijn deur dicht en plakte een geeltje op de deur. Daarop had ik met grote letters geschreven; “NU even niet!”.  Op deze manier ‘claimde’ ik even ruimte en stilte om me heen, waardoor ik even op adem kon komen of me op een klusje kon focussen zonder gestoord te worden. Het werkte nog het beste als ook de zonwering naar beneden was en het licht uit (dat kan hoor, overdag). Toen wist ik niet wat een hsp-er is, maar had wel ontdekt dat het voor mij gewoon nodig was, zo’n break van 15 minuten. Daar laadde ik mij weer mee op.

Hoog pieken en diepe dalen
Vijftien tot 20% van de mensen is hooggevoelig. Zij zijn gevoeliger dan anderen voor geluid, licht en geuren. Het lijkt alsof informatie door hoog sensitieve personen minder wordt gefilterd, zodat er meer prikkels moeten worden verwerkt door de hersenen dan bij andere mensen.
Er is een aantal nadelen te noemen van een hooggevoelige collega; zo hebben ze  sterke stressreacties (verhoogde waarden van het stresshormoon) zijn ze emotioneler en kennen hoge pieken en diepe dalen. Daarentegen hebben ze veel inlevingsvermogen, kunnen ze adequater reageren op anderen en hebben wel betere cognitieve vaardigheden en een groot aanpassingsvermogen. (bron; Psychologie magazine).

Inzetten van talenten
Zo bekeken kost het veel energie om te werken, maar kunnen HSP- ers deze talenten of eigenschappen zeker ook inzetten. Ik ben benieuwd of bijvoorbeeld de zorg of de reclamewereld meer hooggevoelige mensen kent. Deze collega’s zijn een cadeautje voor je team: ze letten op de sfeer, helpen de andere collega’s en zijn erg betrokken bij wat er speelt in de organisatie.
Mijn collega’s hebben mijn briefje altijd geaccepteerd en vonden het helemaal oké. En jij? Herken je misschien een collega? Laat het ons weten hoe dat is. Zelf HSP- er? Vertel ons dan ook wat jij doet om je talenten te gebruiken.

Ons cadeau voor jou
Heb je hulp nodig om je belangrijkste talenten, passies etc. te vinden? Ons cadeau voor jou: vraag een gratis speed-sessie bij ons aan! In een half uur helpen wij je met je eerste inzichten. Kijk op www.iedereeneenblijebaan.nl