Van de week had ik een mooi gesprek met twee collega’s, overigens uit een hele andere tak van sport, over vitaliteit. We kwamen er op uit dat vitaliteit een breed begrip is en vele kanten van een mens kan belichten. Maar uiteindelijk vonden we deze verwoording:  ‘Vitaliteit is levenskracht, een overvloed aan energie”. Ik vond later ook nog deze synoniemen: 1) Energie 2) Levendigheid 3) Levensgeest 4) Levenskracht 5) Levenslust 6) Levensvatbaarheid 7) Werkkracht. Alle teksten die ik tegen kwam, gaven aan dat vitaliteit gaat over energie van primair belang.

Dus vitaliteit is levenskracht, een overvloed aan energie. Het is een soort van logisch want het eerste deel van het woord, vita, betekent leven. In de medische wereld spreekt men ook van de ‘vitale organen’, zoals hart en longen. Dit zijn de organen die noodzakelijk zijn om in leven blijven. Het begrip vitaliteit is van toepassing op zowel mensen als bedrijven: het geeft de gezondheid aan en is een indicatie voor de flexibiliteit en rekbaarheid in geval van stress of tegenslag. Vitaliteit is dus meer dan alleen gezond zijn. Het is de energie in een mens of bedrijf om dingen te doen of aan te pakken.

Het is de mogelijkheid, metaforisch gezien, van een boom om te herstellen van `aanslagen` die op hem gepleegd worden. Door het afhakken van veel wortels zal de boom in eerste instantie een conditievermindering laten zien. Een vitale boom krabbelt daar weer van terug, een niet-vitale boom blijft slecht, of gaat er zelfs aan dood.

Jij hebt ook vitaliteit nodig om je staande te houden in jouw leven. Als het gaat over je gezinsleven. Als het gaat over je werk. Er zijn altijd  grote en kleine ‘aanslagen’ die flexibiliteit en rekbaarheid van je vragen. Je vitaliteit zorgt er voor dat als er teveel gevraagd wordt, je tóch weer herstelt. Spieren kun je trainen, organen kun je ontlasten, maar vitaliteit zit nergens. Of eigenlijk: het zit juist overal! Hoe zorg je daar voor? Hoe zorg je ervoor dat jouw vitaliteit stevig is? Of zeg je ‘groot’ is? In iedere geval is het belangrijk om voor JEZELF te zorgen. Ik spreek hier uit ervaring.

Werk en gezondheid gaan hand in hand. Iedereen wil op een gezonde manier oud worden, met werk dat past bij zijn of haar persoonlijkheid en leefomstandigheden. De programma’s van Iedereen een blije baan! zijn gebaseerd op het vergroten van zelfinzicht en versterken van kwaliteiten. Het resultaat is gedragsverandering en bewustwording waardoor medewerkers betere keuzes kunnen maken, gezond kunnen werken en een toekomst voor zich zien. Onze naam is onze missie; Iedereen een blije baan!

Onze Tip #1: Net als in een vliegtuig wordt verteld; “eerst het zuurstof kapje zelf om doen, daarna pas anderen helpen”, geldt dat ook in je leven. Het gaat er om ruimte te creëren om op te laden. Sommigen gaan mediteren, anderen wandelen, en weer anderen lezen een boek. Het doet er niet toe. Vind je oplader en vul je vitaliteit! Dat is van vitaal belang!