Spiegeltje, spiegeltje…

“Iedereen schat mij veel jonger in!”, verzuchtte de mooie jonge vrouw tegenover mij. “En daarmee is er meteen een oordeel over mijn ervaring en expertise. Mijn uiterlijk helpt niet echt bij het vinden van een baan!”. Inderdaad, ze had al een aantal gesprekken gehad bij bedrijven die haar cv heel goed vonden. Ze zat steeds bij de laatste twee. Maar het laatste stapje, die overtuiging dat zij het moest worden, die was er niet. Ze zag er zo jong uit, werd aangegeven. Of dat werd niet eens gezegd. Soms kreeg de andere kandidaat de credits: “Zij kwam zelfverzekerder over”.
De feedback over haar uiterlijk begon haar een beetje de keel uit te hangen. Ze begon ook aan zichzelf te twijfelen; moest ze niet ‘dan maar’ op andere, minder verantwoordelijke functies solliciteren? Volgens mij was dat niet nodig. Deze dame had een paar tips nodig om juist ouder te lijken.

Professional
Er zijn verschillende punten waar je op aan kan haken om in een gesprek professioneel over te komen. Want het gaat natuurlijk niet om er ‘ouder’ er uit zien of over te komen, maar wel meer ervaren, professioneler en zelfverzekerder. In dit soort gevallen gebruik ik altijd het communicatiemodel van Birkigt en Stadler. Het model legt identiteit en imago uit en is mijn handvat voor Personal Branding. Volgens het model bestaat het imago en de identiteit uit drie onderdelen: gedrag, symbolen en communicatie. Hoewel het model is bedoeld voor organisaties, is het ook heel goed mogelijk dit op persoonlijke communicatie los te laten.

Paardenstaart
Neem ‘Symbolen’: Natuurlijk helpt het om je haar niet in een paardenstaart op je achterhoofd  te doen, maar er een mooie knot of rol van te maken. Of wat meer make up te dragen. Dat werkt altijd. Ook wat zakelijkere kleding, colbertje, hakken (niet te hoog!), dragen bij aan een stevigere indruk. Een vriendin van mij heeft zelf een tijd een bril zonder sterkte gedragen. Ze had ‘m eigenlijk niet nodig , maar ze werd wel serieuzer genomen. Er zijn talloze mogelijkheden om aan je uiterlijk en kleding te werken en hoe makkelijk is het?

Lichaamstaal
Een andere belangrijke tip ligt op ‘Gedrag’, dus ook op het fysieke, maar is veel subtieler. Ga eens na hoe je iemand een hand geeft, kijk even hoe je erbij zit in een gesprek, hoe ben je eigenlijk binnen komen lopen (werkt het wel op je hakken?), het zijn allemaal zaken die je gesprekspartner onbewust registreert én beoordeelt! En waar een oordeel begint, eindigt de waarneming.

Spreken is goud
Van grote invloed op een zelfverzekerd imago is de manier waarop je spreekt, je communicatie. Praat eens iets langzamer, een toon lager zelfs. Gebruik de juiste woorden die passen bij jou kennis en kunde. Je voelt je zo sterker en dat laat je zien en zet je jouw eigen imago neer. Oefen dit eens een paar keer, dan word je er handiger in en dus doe je dit natuurlijker. Spreken op de juiste manier levert je goud op.

Al met al is er veel te doen om beter uit de verf te komen in een sollicitatiegesprek. Je hoeft echt niet alle bovenstaande tips op te volgen, het kan met een kleine aanpassing én het bewuster zijn van de manier waarop je het nu doet. Voor coaching en training bij loopbaanvraagstukken:  www.iedereeneenblijebaan.nl.