Iedereen een blije baan! heeft Oktober uitgeroepen tot cv-maand: vier weken lang tips en trucs voor een geweldig cv!

Je weet het inmiddels, recruiters nemen gemiddeld 20 seconden om je cv te beoordelen. Daarvan gaat 5 seconden aandacht naar de foto. Dus een kwart van de tijd die ze besteden, en dat is best veel. Heb jij al een foto op je cv of houdt iets je tegen?

Met een foto ondersteun je je boodschap van je cv aan recruiters. Dus wat is je boodschap? Begin bij het begin: aan het maken van je cv gaat namelijk grondig onderzoek vooraf. Je gaat op zoek naar wie je bent en wat je wilt. Een proces van ontdekkingen waardoor je ‘vanzelf’ je verhaal, je boodschap, helder krijgt. Je foto is dus één van de laatste dingen die je doet.
Een paar tips voor een goede foto:

  • Kies voor een portret dat past bij de baan of de branche én bij jou. Je hoeft dus niet persé in je pak of met parelketting als je als maatschappelijk werker of reclamebureaumedewerker solliciteert. Het mag natuurlijk wel, dan zegt het iets over jou.
  • Een foto moet altijd recent zijn met een neutrale achtergrond. Dus geen foto met je hond, een fietsenhok of een rommelige kamer op beeld. Benader je dagelijkse look. Kies de kleding die je normaal gesproken ook naar je werk draagt. Voor de dames; kijk even naar je decolleté.
  • Gebruik geen selfie of een foto die je uit een andere foto haalt. De kwaliteit is vaak niet goed genoeg. Niet alleen in pixels, maar ook je houding is niet optimaal; je armen worden verkeerd afgebroken, of je staat er te nonchalant op, bijvoorbeeld.
  • Moet je wel of niet lachen? Breed of glim? Toch maar serieus en je lippen op elkaar? De breedte van je lach verandert je gezicht. Daarnaast hebben mensen die lachen altijd meer de (positieve) aandacht en komen aardiger over. Probeer het eens uit en leg er twee naast elkaar.
  • Grote kleurrijke dessins zijn opvallend, maar maken je foto (te) druk. Let dus op de stof van je overhemd/stropdas, hoofddoek of bloes.
  • Ons advies is in ieder geval: vraag een professionele fotograaf. Zij weten hoe jij het beste tot je recht komt. Laat een aantal verschillende portretten maken, zodat je je ‘branding’ kunt matchen. Houd bijvoorbeeld ook rekening met je Linkedinprofiel en de achtergrond die je daar gaat gebruiken.

Met deze tips kun je al verder komen met een goede foto. Maar waar al deze tips en trucs over gaan is AANDACHT. Zo’n detail als een foto is misschien een klein onderdeel van je sollicitatie, maar kan het verschil maken. Laat zien dat je moeite hebt gedaan.

Vind je het allemaal te veel tijd kosten en te ingewikkeld om een cv te maken, vraag ons je te helpen.
Wij doen een cv-check voor €25,-, of we maken een geheel nieuw cv voor jou! Kijk op onze website www.iedereeneenblijebaan.nl voor de mogelijkheden.