Iedereen een blije baan! heeft Oktober uitgeroepen tot cv-maand: vier weken lang tips en trucs voor een geweldig cv!

Het idee van een cv is ruim 500 jaar geleden ontstaan: Da Vinci, toen 30 jaar oud, schreef een brief naar de Regent van Milaan, Sforza, om te solliciteren. En hoe! Hij schreef ten eerste Sforza persoonlijk aan, maar liet hem ook weten waar hij de Regent mee kon helpen. Hij benoemde bijvoorbeeld wat hij voor hem kon bouwen, zoals mortieren en karren, nodig om de oorlog te winnen. Het cv was geboren!
In een cv maak je een reis door te tijd, het leest als een logboek waarin opsommingen van data, opleidingen, werkgevers en werkervaring worden belicht. Zo schreef Da Vinci natuurlijk op papier. Maar de evolutie van het cv is de laatste 10-15 jaar behoorlijk hard gegaan; van een vel papier naar digitale versies en bewegende beelden. Ook qua inhoud zijn er enkele essentiële veranderingen.

Wat vind je terug in een modern cv?

1. Vertel wat jij toevoegt
Natuurlijk vertel je welke opleidingen je hebt gedaan en voor welke werkgevers je hebt gewerkt. Maar een omschrijving van je persoonlijkheid en je ambitie mag niet ontbreken. Doe wat Da Vinci deed, leg uit wat jouw toegevoegde waarde is voor de werkgever.

2. Gebruik de juiste keywords
Je cv wordt niet alleen door mensen gelezen, maar vaak eerst door een robot. Kies dus de juiste bewoordingen, de keywords. Cv’s met keywords worden er eerder door de leesmachine uitgepikt. Deze woorden vind je vooral in de tekst van de vacature en op de website van de organisatie. Gebruik ze!

3. Let op het huidige taalgebruik
Functietitels veranderen mee met de tijd. Kijk kritisch naar de inhoud van je cv en pas de titels, maar ook de namen van je opleidingen aan. Er is, zeker als je een aantal jaren werkervaring hebt, veel veranderd. Doe een check, is een kleine moeite.

En morgen?

Het cv lijkt in de toekomst minder relevant te zijn. Werkgevers zullen meer en meer gebruik maken van assessments en gamification. Maar voorlopig is het nog een belangrijk document. Maak er iets moois van!

Vind je het allemaal te veel tijd kosten en te ingewikkeld om een cv te maken, vraag ons je te helpen. Wij doen een cv-check voor €25,-, of maken een geheel nieuw cv voor jou!
Kijk op onze website www.iedereeneenblijebaan.nl voor de mogelijkheden.