Iedereen een blije baan! heeft December uitgeroepen tot cadeaumaand. Elke week geven wij een nieuwe kijk op jouw ontwikkeling met een praktische oefening om je doelen te behalen.

Een compliment cadeau!
Een compliment krijgen vindt iedereen leuk; je collega, partner of vriend(in) geeft je positieve feedback en neemt de tijd om het met je te delen. Dat geeft in ieder geval een glimlach op je gezicht, maar ook een heerlijke energie, je voelt je gewaardeerd! En als je lacht komen er stofjes (endorfine en dopamine) in je hersenen vrij die bijdragen aan positieve emoties. Dat gaat helemaal vanzelf!

Maar ook het geven van complimenten maakt je blij! Waarom? Als je een compliment geeft spreek je je uit over een kwaliteit, het positieve gedrag van iemand anders. Je hebt aandacht voor die ander en dat werkt goed in het bouwen van relaties. Dat zegt ook de wetenschap, want het is aangetoond dat mensen die veel geven, ook iets niet tastbaars als een compliment, gelukkiger zijn. Geven is dus goed!

Dagelijkse dosis!
Geef in ieder geval 1 keer per dag iemand jouw positieve feedback. Je doet er niet alleen een ander, maar ook jezelf een plezier mee. Als complimenten geven niet vanzelfsprekend voor je is, zorg dan voor een handige reminder, een knoop in je zakdoek, een symbool op je smartphone, verzin iets.
Denk daarbij aan de gouden regels. Goede complimenten:

  • vertellen altijd iets positiefs;
  • gaan over het gedrag van de ander;
  • zijn altijd oprecht;
  • geef je face to face.

Deze manier om je aan je persoonlijke groei te werken is een prima optie. Maar er zijn meer wegen naar Rome en mogelijk heb je meer hulp nodig om je belangrijkste talenten, passies etc. te vinden. Vraag een gratis speed-sessie bij ons aan! In een half uur helpen wij je met je eerste inzichten. Kijk op www.iedereeneenblijebaan.nl