Iedereen kan een goed idee hebben met een geweldig einddoel. Maar hoe geweldig ook, het daadwerkelijk bereiken van het einddoel is best lastig. Voor een goed en stevig plan voor het vinden van je nieuwe werkplek, moet je gebruik maken van je hersens!

Met alleen je plan en heel veel wilskracht kom je misschien wel een heel eind in het bereiken van je doel. Maar hoe vaak strand je al vroegtijdig? Hoe vaak heb je een lijnpoging ingezet om af te vallen maar zondig je gewoon weer na een aantal weken. Hoe vaak zeg je tegen jezelf: “dit is mijn laatste sigaret!”. Of gaat het bij jou om het zoeken van een andere baan, meer sporten, meer vrienden zien, noem het maar op! Het bedachte einddoel, dat is best moeilijk te behalen.

Een plan gaat pas echt werken, als je voor je kunt zien hoe je einddoel eruit ziet, als je een plaatje voor je hebt van je werkende leven. Het gaat erom dat je je doel kunt voorstellen, dat je het positieve gevoel hebt van het bereiken van je doel. Maar hoe doe je dat?
Je maakt waarschijnlijk wel een chronologische stappenplan. Of een planner die je maakt van het begin tot het einddoel. Dit doe je met je linkerkant. In je linker hersenhelft zit het maken van structuur en het planmatig denken. Dit leer je al vroeg in je jeugd op school, dus je linker is waarschijnlijk prima ontwikkeld. Maar het kan nog beter! Als je ook je rechterkant inzet onthoud je makkelijker en lukt het volhouden makkelijker.

In de workshop Power Plan nemen we je mee van links naar rechts. Vanuit een analyse van de belangrijkste zaken in je leven; werk, geld, privé en gezondheid, kijk je naar wat prioriteit heeft. Daarna maken je een overzicht voor de stappen die gemaakt moeten worden en wie je daarbij kunnen helpen. Dit gaat allemaal nog zoals we het kennen, zoals we het allemaal hebben geleerd.

Nu wil je plan of eigenlijk het einddoel, vastleggen. Dit doe je met het inzetten van je rechter hersenhelft! Beelden creëer je namelijk in je rechterhersenhelft, de plek van je gevoel, van kleuren, emoties en drijfveren. Als je je rechter hersenhelft aan het werk zet, dan beklijft een plan pas.
Je maakt van je plan een plaatje, een tekening van wat jij wilt bereiken. Sommige mensen maken een heleboel kleine tekeningetjes van het doel, anderen maken een woordwolk, en weer anderen maken een grote tekening van een metafoor. Het kan allemaal! Het gaat erom dat jij je plan omzet in een tekening. Het wordt jouw plaatje en de kans dat je die baan daadwerkelijk gaat vinden wordt realistischer!

Het mooie is dat je altijd verder kan met je Powerplan. Vanuit je structuurmatige idee kun je altijd naar een nieuwe vraag. Je maakt hiervan gewoon een nieuwe tekening of vult de vorige aan. Je zult zien dat jouw plaatje altijd je einddoel in zicht houdt.