Iedereen een blije baan heeft November uitgeroepen tot Missie-maand.
Elke week een nieuwe kijk op jouw missie met een praktische oefening om je missie te achterhalen.

Nr 4:  Je plan tot succes!

Wij hebben persoonlijk gemerkt dat het werk zoeken en vinden soms een lastige klus kan zijn. Als je dan een baan hebt, dan is het niet altijd de juiste. De meest voorkomende redenen (niet perse chronologisch) van vertrek zijn:

  • De functie of werkplek is niet zoals verwacht
  • Er is een mismatch tussen de functie en de medewerker
  • Er wordt te weinig coaching en feedback gegeven
  • Er zijn te weinig groei- en carrièremogelijkheden
  • Een ondergewaardeerd gevoel en te weinig erkenning
  • Stress door overwerk en een slechte werk-privé balans
  • Verlies in vertrouwen in leidinggevende.

Je ziet, zaken die pas blijken als je aan het werk gaat in een baan, daar kun je vooraf niet zo veel mee. Maar een aantal kun je zeker voor zijn, zeker de eerste twee van dit lijstje. Alles staat en valt met de helderheid van je plannen en de tools voor de route naar die nieuwe functie toe! Die tools zijn je missie, visie en strategie. Als je die scherp hebt…Dit klinkt alsof je een bedrijf bent, maar ze zijn belangrijk voor de manier waarop je jezelf presenteert in je profiel, je cv en een gesprek.
Stephen Covey, bestsellerauteur en grootmeester van de persoonlijke ontwikkeling schreef het boek ‘Ontwerp je persoonlijke missie’ . Hij stelt dat effectieve mensen worden gemotiveerd door hun eigen missie en hun leven leiden volgens bepaalde principes. Ineffectieve mensen volgen de agenda van anderen en laten hun leven bepalen door zaken die toevallig voor bij komen. De ondertitel van het boek is ; “Begin met het einde voor ogen”. Dat wat je als einddoel voor ogen houdt, is je drijfveer. Hij zegt; “Een missie geeft je doelen richting en maakt je ideeën werkelijkheid. Het is je plan tot succes”. Om daar te komen hebben we de volgende schrijfoefening:

Om tot een missie te komen kun je jezelf een paar vragen stellen:

  • Wat wilde je vroeger als kind worden?
  • Wat fascineert jou?
  • Wat is jouw boodschap aan de wereld?

Maak je er niet te makkelijk van af. Hoe uitgebreider je ze beantwoordt, hoe meer je tot de kern van jouw missie komt.

Deze manier om je missie te formuleren is een prima optie. Maar er zijn meer wegen naar Rome en mogelijk heb je meer hulp nodig om je belangrijkste talenten, passies etc. te vinden. Vraag ons voor een Missie-sessie! In november bieden wij die aan voor €69,- . Kijk op www.iedereeneenblijebaan.nl.